Robyn

Sverige – musikkbransjens favorittland

Det er helt utrolig hvor mange stjerner Sverige har sendt ut i musikkbransjens univers. De har skapt store stjerner i en rekke ulike sjangere. Stjerner som har inntatt hele verden, ikke bare Norden eller Europa. Store artister som fortsatt er populære den dagen i dag. Vi trenger ikke nevne ABBA engang, for deres historie og status er velkjent verden rundt. Du husker kanskje også Ace of Base som dominerte MTV på 90-tallet? Hva med Basshunter, den moderne DJ-en som hele planeten har danset til det siste tiåret? Sverige står også bak artister som The Cardigans, Eagle-Eye Cherry, bandet Europa (med den evige hiten «Final countdown»), Kent, The Hives, Eric Prydz og Swedish House Mafia. Glemte vi forresten Roxette? Kanskje du husker Eric Saade også? Dette er band og artister som er godt kjent over hele verden, men vi kunne sikkert nevnt like mange som er populære her i Skandinavia. Sverige skal ha en applaus for sin utrolige musikkhistorie, men la oss heller fokusere på en av de mest allsidige artistene svenskene har båret frem den siste tiden, nemlig Robyn.

Robin Miriam Carlsson blir til Robyn

Robyn ble født på slutten av 70-tallet i Stockholm, og vi kan trygt si at hennes omgivelser tidlig inspirerte henne til å forfølge en kunstnerisk, skapende karriere. Moren er nemlig skuespilleren Maria Ericson, mens faren er regissøren Wilhelm Carlsson. Robin Miriam Carlsson viste tidlig et talent for scenekunst, og reiste lenge rundt med et teater kalt Schahrazad (en fri, eksperimentell gruppe) sammen med sine foreldre. Allerede som niåring fikk hun en rolle i teaterstykket Kronbruden fra August Strindberg (regissert av Peter Stormare). Karrieren hellet mest mot teater og skuespill, men når tolv år gamle Robin Miriam fikk muligheten til å synge inn en svensk oversettelse av en sang fra et populært svensk TV-program forstod hun straks at det var musikk hun ville drive med. Fra begynnelsen av 90-tallet fokuserte Carlsson på popkarrieren, og ble oppdaget veldig tidlig av Meja Beckman. Allerede i 1995 slapp hun sin første singel, og samme år kom hennes debutalbum. Begge fikk ekstremt god kritikk og Robyn (som hun nå kalte seg) ble straks nominert til tre Grammypriser. I 1997 reiste hun i USA, og slo igjennom der borte med sangene «Do You Know» og «Do You Really Want Me». Albumet solgte nesten to millioner eksemplarer, og suksessen var et faktum.

Internasjonal suksess

Robyn oppnådde en internasjonal suksess man ikke hadde sett på en stund – noen sammenlignet henne med Roxette og sa at hun kunne bli like stor som ABBA, men frøken Carlsson hadde helt andre planer. Hun gjorde det stort i USA og solgte millioner av skiver. Hun dro på flere turneer og underholdt folk i en rekke ulike land. Men etter å ha prøvd seg som låtskriver og sluppet et nytt album i 1999, valgte hun å gå en helt annen vei. Robyn har alltid vært filolog, og hennes empati for medmennesker verden rundt er blant grunnene til hennes popularitet. Hun ble UNICEF-ambassadør og valgte å vie et helt år til fattige barn i Afrika, noe som på nytt viste hennes indre godhet.

Eget plateselskap

Etter å ha kommet hjem fra Kenya og Tanzania gikk Robyn rett på musikkbransjen igjen, men denne gang som produsent. Hun slapp sitt tredje album, «Dont Stop the Music» i 2002 og det solgte straks til platina. Hun slapp også albumet «Robyn» i 2005 og to plater (to deler av et større album) i 2010. Samtidig stiftet hun sitt eget plateselskap og har siden dess hjulpet yngre artister med å komme seg på bena, akkurat slik Meja Beckman hadde gjort med henne selv for ti år siden. Selskapet Konichiwa Records har en omsetning på over ti millioner kroner og står bak blant andre artisten Zhala.