Paperboys

Vinnie og J.J.

Hiphop er fortellinger fra gatene. Fortellinger fra livet, ofte fra harde kår og vanskelige omgivelser. Hiphop handler om en kamp – det gode mot det onde, eller oss mot dem. Hiphop blir født fra erfaringer, fra opplevelser. Paperboys er en hiphop-gruppe fra Oslo som kom naturlig på plass etter mange års vennskap mellom Øyvind Sauvik og Jarle Hollerud. Vinne og J.J., som de ble kalt i beste hiphop-stil, begynte sitt samarbeid på begynnelsen av 90-tallet, og de holdt på i over et tiår mens den nye sjangeren formet seg i Norge. Hiphop kom rimelig sent til landet vårt, og Paperboys var blant de første til å gjøre noe større ut av det. De var på alle TV-kanaler i en viss periode, de skapte album som var gull verdt og mange av deres beats ble brukt i utallige remikser. Til slutt skilte de dog veier, og Vinnie fortsatte å holde Paperboys i live sammen med en ny DJ, en kompis som også bodde i Oslo på den tiden.

Vinnie og Pope Dawg

Mange av oss husker hiten «Barcelona» som Paperboys spilte inn sammen med en annen Oslo-duo, nemlig Madcon. Dette var den første store sangen Vinnie utga med sin nye DJ, og på mange måter ble singlen en frisk start for Paperboys. Ole Alexander Halstensgård, bedre kjent som Pope Dawg, er et stortalent hva angår musikk, og det er hans DJ-ing som virkelig tiltrakk seg oppmerksomhet når Paperboys plutselig var tilbake. Albumet gikk rett opp langs VG-lista og klatret til tredjeplassen i en periode, mens musikkvideoene gikk på TV dagen lang. Det var på denne tiden at problembarnet Vinnie sluttet å kontrollere sitt rusmisbruk, noe som var synlig på enkelte av hans intervjuer. Noen spådde at «Barcelona» ville bli den siste hiten fra Paperboys, men etter få år var de to kameratene på nytt tilbake i aller beste form. Deres tredje album vant flere utmerkelser og beviste at duoen lever i beste velgående.

Norsk hiphop

Det spesielle med Paperboys og spesielt da Vinnie Sauvik, er at de har en helt egen stil. Der andre norske rappere har kopiert diverse amerikanske artister, har Paperboys holdt på sitt. Dette kan kun sammenlignes med legendariske Warlocks eller Tommy Tee. Dette er norsk hiphop, det er slik den høres ut og slik den skiller seg ut fra den tradisjonelle sjangeren.

Spellemannprisen

Etter at singelen «Moving Up» kom ut i 2001, ble det tydelig at Paperboys hadde en fantastisk fremtid. Året etter kom deres første album, og duoen ble straks kåret til Spellemannprisen som årets beste innen hiphop. Det var her det gikk galt for de gamle kameratene, og J.J. forlot Paperboys for å fortsette sin egen vei. Vinnie fortsatte som før og bevegde seg oppover med lynets fart. Ved hjelp av Pope Dawg Halstensgård kom singelen «Barcelona» ut og bedåret hele Norge. Deretter kom albumet «The Great Escape», og flere kule musikkvideoer, før deres bestselgende album «When Worlds Collide» dukket opp i butikkene 2005. Paperboys vant her en ny Spellemannpris, i samme sjanger, noe som for alltid vil pryde historiebøkene.

Alarmprisen

Paperboys har blitt nominert til flere prestisjefylte utmerkelser, men Spellemannprisen og Alarmprisen er helt klart deres største bragder. Paperboys har fått samme utmerkelse to ganger hva angår Spellemannprisen, mens Alarmprisen kåret artistene også til «Årets video» i 2004 – musikkvideoen «Hey man» ble straks en hit i Norge.

Vinnie har prøvd seg på en solokarriere de siste årene, men Paperboys henger fortsatt sammen og slapp ut en samleplate for drøye fem år siden. Vinnie har samtidig sluppet egne album og vært en stor TV-kjendis i mange, mange år. Norsk hiphop må være evig takknemlig for at Paperboys viste dem veien å gå. Paperboys viste at man kunne tviholde på sin egen stil og fortsatt klare seg. Det er slik en ny generasjon med rappere vokste frem her i landet.